Az amerikai hadsereg zombiellenes akcióterve

Az amerikai hadsereg CONOP 8888 kódú akcióterve egy zombitámadás katonai kezelését vázolja fel. A terv tárgyalja, hogy mit kell tenni például vegazombik vagy csirkezombik támadása esetén. Mielőtt teljesen hülyének nézné az amerikai katonai vezetést, eláruljuk, hogy a terv komoly, de persze a zombi csak egy tetszőlegesen behelyettesíthető változó. Az általános stratégiai tervben didaktikai okoból célszerű nevesíteni az ellenfelet, hogy ne tűnjön az egész túlzottan elvinek. Azonban úgy gondolták az illetékesek, hogy amennyiben valódi országot, csoportot neveztek volna meg a tervekben, akkor a terv kiszivárgása esetén az diplomáciai bonyodalmakhoz vezethetett volna, és biztos lettek volna olyanok, akik a konkrét ország említését komolynak tekintették volna. Így került a tervekbe a zombi apokalipszis.

Félünk azonban, hogy a hadsereg tévesen mérte fel a valódi félreértés lehetőségét. Kíváncsian várjuk, hogy mikor tűnik fel az összeesküvéselméletek sorában a hír, hogy lám az amerikai hadsereg is elismeri már, hogy zombik léteznek, hiszen akciótervet is készítettek ellenük. Márpedig ha abba a folklórba egyszer bekerül, akkor soksok évtizeden keresztül ott is marad biztosan.

Egyébként nem ez az első eset, hogy amerikai hatóságok a zombi legendához fordulnak segítségért. Néhány évvel ezelőtt a Centers for Disease Control and Prevention (a betegségek kordában tartásával és megelőzésével foglalkozó amerikai állami szervezet) kampányt szervezett a lakosság oktatására arról, hogy mit ell tenni, hogyan kell viselkedni egy környezeti katasztófa, járvány esetén. Mivel nehéz az embereket megmozgatni, ezért a kampánynak a Zombi Felkészültség (Zombie Awareness) nevet adták.

Az alábbi rövid videófelvételen a Skeptics Guide to the Universe podcastból és a SkepChick blogból ismert amerikai szkeptikus Rebecca Watson beszél az amerikai hadsereg zombiellenes tervéről és hasonló dolgokról.

Források:

Facebook
vitaterep