A Szkeptikus Társaság közleménye a Favipiravir kapcsán

Tudományos kérdésekben ne a jog, hanem a tudomány szigora érvényesüljön!

A Szkeptikus Társaság közleménye

A napokban értesültünk arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) „rémhírterjesztés bűntettének gyanúja miatt“ feljelentést tett egyes internetes felületeken 2021 decembere és 2022 januárja között megjelent, szerintük félrevezető állításokat tartalmazó cikkek kapcsán. Ezen írásokban a Favipiravir néven forgalmazott antivirális szer SARS-CoV-2-vel szembeni hatékonyságát kérdőjelezik meg a szerzők, amivel a hatóság szerint „a koronavírus járvány elleni védekezés eredményességét is akadályozhatják, és alkalmasak lehetnek arra, hogy a betegek bizalma a gyógyszerekben és a gyógyszer által kiváltott gyógyhatásban megrendüljön”.

Bár a szer hatásosságára vonatkozóan a hatóság bizonyítékokat emleget, azok forrását nem adja meg, miközben az általunk ismert – vélhetően az OGYÉI reakcióját kiváltó – cikkek részletesen felsorolják azokat a kutatási eredményeket és átfogó elemzéseket, amelyekre azt az következtetésüket alapozzák, hogy a Favipiravir gyakorlatilag alkalmatlan a halálozás és a súlyos lefolyású betegség elkerülésére, illetve utóbbi kezelésére.

A Szkeptikus Társaság aggasztó és a jövőben kerülendő lépésnek tartja, hogy egy tudományos kérdésben bármely hatóság jogi úton próbálja ellehetetleníteni tudományosan megalapozott, kritikus vélemények megfogalmazását. Egyesületünk elkötelezett a tudomány, a tudományos módszer és a bizonyítékokon alapuló kritikai gondolkodás mellett, ezért a tiszta, egyenes és következetes kommunikációt, a tudományos bizonyítékok és észérvek mentén történő vitát tekinti a legfontosabb eszköznek az áltudományos és tudományellenes nézetekkel szembeni küzdelemben. Jól látjuk a veszélyét annak, hogy sokszor tudományosan nem megalapozott állításokkal próbálnak egyesek tömegeket manipulálni, ezért nem is kérdőjelezzük meg azt sem, hogy időnként fontos lehet jogi úton is fellépni a csalások és átverések ellen. De a Favipiravir hatásosságának megkérdőjelezése a tudományos szakirodalom elemzése alapján igenis indokolt, erről vitatkozni és értekezni (megfelelően kommunikálva) nem káros, hanem hasznos és fontos, többek között azért is, mert rávilágít a tudomány előrehaladásának mikéntjére is. A tudomány rendszere folyamatosan önmagát pontosítja, korrigálja, az ennek bemutatásáért felelős újságírók pedig akkor végzik jól a dolgukat, ha a részleteket, a kérdéseket és a bizonytalanságokat is bemutatják. Ehhez pedig fontos, hogy ne kelljen jogi következményektől tartaniuk, ha a munkájukat végzik. Tudományos kérdésekben ne a jog, hanem a tudomány saját magával szembeni szigora és kritikus hozzáállása legyen az, amely alapján eldöntjük, mi igaz és mi nem!

 

Tisztelettel:
A Szkeptikus Társaság elnöksége