Az első nemzetközi kiáltvány az áltudományok ellen az egészségügyben

Európa különböző országaiban működő, a tudományos orvoslás mellett kiálló és az áltudományokkal szemben fellépő szervezetek kezdeményezése az ELSŐ NEMZETKÖZI KIÁLTVÁNY AZ ÁLTUDOMÁNYOK ELLEN AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, amelyet 44 ország 2750 orvosa, tudósa és egészségügyi dolgozója írt alá.

A kiáltvány célja felhívni a figyelmet arra, hogy az áltudományok, a bizonyítékokkal nem rendelkező vagy bizonyítottan nem működő terápiás eljárások (pl. akupunktúra, reiki, Új Germán medicina) alkalmazása az egészségügyi ellátásban nem csupán felesleges, hanem a betegek számára akár egészségi kockázatot is jelenthetnek. Még az olyan, teljesen ártalmatlannak tűnő módszerek is tönkretehetik valakinek az életét, mint a homeopátia, amennyiben ezeket a placebónál semmivel sem hatékonyabb termékeket fogyasztva valaki a komoly, valódi és bizonyítottan működő terápiák elhagyása mellett dönt.

Ezért a kiáltványban felhívják a figyelmet arra is, hogy a 2001/83/EK európai irányelv elfogadhatatlan módon egész Európában lehetővé tette homeopatikus készítmények gyógyszerként való forgalmazását, ezzel azt a látszatot keltve, hogy ezek működő, terápiában sikerrel alkalmazható szerek.

A Szkeptikus Társaság teljes mértékben egyetért az aláírókkal abban, hogy a vonatkozó jogszabályt hatályon kívül kell helyezni és az EU területén korlátozni kell a semmiféle hatóanyaggal nem rendelkező cukorgolyócskák gyógyszerkönyvben való törzskönyvezését. Az áltudományoknak nincs helye a tudományosan bizonyított gyógymódok között.

 

Az alábbiakban közüljök a szervezők által kiadott sajtóközlemény magyar fordítását:

44 ország 2750 orvosa, tudósa és egészségügyi dolgozója csatlakozott az „Első nemzetközi kiáltvány az áltudományok ellen az egészségügyi ellátásban“ című felhíváshoz.

A felhívás szövegét, amely tíz nyelven jelent meg, 10 különböző szervezet alkotta meg egy nemzetközi együttműködés keretében. A kiáltványt aláíró személyek jelentős része tekintélyes szakmai karrierrel rendelkezik a természettudományok vagy az orvostudomány terén, mint például az álterápiák szakértője, Edzard Ernst orvos; François Leulier, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont vezetője; Louis Ide orvos, a belga szenátus volt alelnöke; vagy épp Sanal Edamaruku, indiai aktivista, aki a kritikus gondolkodás melletti felszólalása miatt lett politikai üldözött.

A felhíváshoz csatlakozott szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az álterápiák halált is okozhatnak. Ez a világjárvány idején különösen szembeszökő és az alapvető higiéniai gyakorlatok hiánya és az áltudományos elveken működő hatástalan vagy egyenesen ártalmas kezelések elharapózása rengeteg emberéletbe került már világszerte.

A szöveg első szakaszában szó esik a 2001/83/EK európai irányelvről, amely engedélyezi a homeopatikus készítmények gyógyszerként történő forgalmazását. A szakértők egyik kérése, hogy helyezzék hatályon kívül azokat a törvényeket, amelyek lehetővé teszik a cukor orvosságként való értékesítését. A felhívás természetesen nem csak ennyiből áll; olyan törvények alkotására is szükség van, amelyek megakadályozzák a csalókat abban, hogy a kuruzslásból kovácsoljanak tőkét.

Míg az aláírók elsősorban a fenti európai irányelvre fektetik a hangsúlyt, a felhívás a nemzetközi közönségnek is szól. Mint ahogy arra a szervezők is figyelmeztetnek, az Európa területén létrehozott és legitimizált álterápiák a világ többi részén is számtalan halálesethez vezethetnek, ugyanúgy, ahogyan az Európán kívüli praktikák is felelősek lehetnek életekért Európán belül. A szakértők - akik közül több százan az EU-n kívüli régiók állampolgárai - hangsúlyozzák, hogy az álterápiák léte egy globális és veszélyes jelenség, amely a világ összes polgárára hatással van.

(Fordította: Burghardt Ferenc)