Új elnökség a Szkeptikus Társaság élén

Új elnökséget választott a hétvégén a Szkeptikus Társaság, amely a tudományos szemlélet és módszer bemutatását, népszerűsítését, valamint a kritikai gondolkodás széles körben való elterjesztését és az áltudományos nézetek kritikáját tűzte zászlajára.

A 2006-ban alakult civil szervezet leköszönő elnöke, Hraskó Gábor, 2009 óta állt az egyesület élén, s hosszú ideje a hazai és az európai szkeptikus mozgalom meghatározó személyiségének számít.

A most megválasztott elnökség tagjai: Pintér András Gábor elnök, Péterfi Dániel ügyvezető elnök, valamint Csécsi Laura és Györgyey János alelnökök. Pintér András, aki eddig az egyesület alelnökeként tevékenykedett, leginkább a nemzetközi szkeptikus térben szerzett magának hírnevet mint az Európai Szkeptikus Podcast egyik alapítója és házigazdája, valamint a Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsának elnökségi tagja.

Az új elnökség komoly kihívások előtt áll. A Társaságnak egy olyan időszakban kell a hazai szkeptikus mozgalom előre mozdításán fáradoznia, amikor a tudomány megítélése, az objektivitás és a bizonyítékokon alapuló szemlélet egyre inkább mélypontra kerül. Az áltudományok, svindli termékek, járvány- és/vagy klímaváltozás-tagadó eszmék, illetve különböző összeesküvés-elméletek gyorsuló ütemben terjednek, így az új vezetés fontosnak tartja a kommunikáció megújulását és az aktívabb részvételt a tudományos kérdésekről szóló társadalmi párbeszédben.

Gratulálunk az elnökség újonnan megválasztott tagjainak, munkájukhoz sok sikert és kitartást kívánunk!